Připravenost sester na poskytování specifické péče u apalických pacientů - Prokešová, Helena (Jihočeská univerzita, 2010)
Apalický syndrom neboli stav bdělého bezvědomí je zvláštním typem poruchy vědomí, jehož základním rysem je bdělost s otevřenýma očima. Specifická ošetřovatelská péče u apalického pacienta je jednou z nejnáročnějších, neboť pacient je na této péči zcela závislý. Proto potřebujeme, aby sestry pracující s apalickými pacienty byly na poskytování ošetřovatelské péče těmto pacientům co nejlépe připraveny. Diplomová práce posuzuje a hodnotí znalosti budoucích sester o apalickém syndromu a specifické ošetřovatelské péči, která je pacientům s tímto syndromem poskytována. Zároveň tyto znalosti porovnává se znalostmi sester, které pacientům již tuto ošetřovatelskou péči poskytují a hledá na základě zkušeností těchto sester možnosti jejich prohloubení. V této části je použito kvantitativní výzkumné šetření, metoda dotazování, technika anonymního dotazníku. Dále práce vyhodnocuje, zpracovává a odhaluje faktory, které mohou přímo ovlivňovat připravenost budoucích sester, i sester na poskytování specifické ošetřovatelské péče apalickým pacientům. Sestry samy navrhují jejich řešení. Tato část byla zpracována výzkumným šetřením kvalitativním, metodou dotazování, technikou polostandardizovaného rozhovoru. Apalický syndrom je jedním ze stále aktuálních a diskutovaných témat. Problematika pacientů s tímto syndromem je závažná, neboť s sebou nese nejen medicínský, ale i etický a ekonomický problém. Z výsledků šetření je patrna nižší míra znalostí budoucích sester o apalickém syndromu a specifikách ošetřovatelské péče. To částečně vypovídá o jejich připravenosti. Měli bychom jim tedy vytvořit takové podmínky při studiu, aby své znalosti mohly prohlubovat a zároveň využívat přímo u apalických pacientů samotných. Zde má své opodstatněné místo odborná praxe realizovaná během studia. Tímto pomůžeme usnadnit jejich nástup na jednotky, které apalickým pacientům specifickou ošetřovatelskou péči poskytují, a eliminovat faktory, které mohou nástup, ale i kvalitu péče samotné do značné míry ovlivnit. Snahou této diplomové práce bylo poukázat na problematiku poskytování specifické ošetřovatelské péče u apalických pacientů nejen z pohledu budoucích sester.
Nurses readiness for providing specific care to patients with apallic syndrome
Keywords: Apalický pacient Apalický syndrom Budoucí sestry Pracující sestry Připravenost sester Specifická ošetřovatelská péče; Apallic patient Apallic syndrome Future nurses Working nurses Competence of the nurses Special nursing care