Nezaměstnanost a její dopady na jednotlivce - Pelcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce má v úmyslu přiblížit čtenáři jeden z fenoménů novodobé historie České republiky a to nezaměstnanost, která doprovází celou dnešní globalizovanou společnost. Cílem je poukázat na dopady nezaměstnanosti, které se projevují v životě jednotlivce. Jde o nástin toho jakou úlohu představuje nezaměstnanost v životě jednotlivce, jaký význam pro něj práce má a co pro něj ztráta zaměstnání znamená.V práci je definována nezaměstnanost, její vývoj, její typy, státní politika zaměstnanosti a možnosti snižování nezaměstnanosti. Jsou sledovány vazby mezi nezaměstnaností a zdravím jednotlivce. Pojednává o významu práce pro člověka. Zabývá se nezaměstnaností a jejími společenskými souvislostmi. Zmiňuje ztrátu sociálního statusu, novou sociální roli nezaměstnaného, životní úroveň nezaměstnaného a sociálně patologické jevy, které se objevují jako následek nezaměstnanosti. V závěru práce jsou obsažena doporučení, co dělat při ztrátě zaměstnání.
Unemployment and its Impact on Individuals
Keywords: nezaměstnanost; nezaměstnaný; jednotlivec; práce; člověk; společnost; zdraví; sociální událost; sociální postavení; sociální role; životní úroveň; pracovní návyky; sociálně negativní jevy; státní politika zaměstnanosti; Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky; úřad práce; unemployment; unemployed; individual; work; man; society; health; social event; social status; social role; standard of living; work habits; socially negative phenomena; national unemployment policy; Ministry of Labour and Social Affairs of the Czech Republic; labour office