Zdravotně sociální a kulturní aspekty ženské obřízky - Korandová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ženské obřízky. Práce je teoretická a je rozdělena do 10 kapitol, které mají pomoci porozumět problematice ženské obřízky, jelikož toto téma je dosud velice tabuizováno a řada lidí o něm má informace jen velmi okrajové. Úvod bakalářské práce je zaměřený na téma co to vlastně ženská obřízka je, na její historii a na důvody proč se vůbec tato tradice praktikuje. Je zde také rozebrán pojem Islám ve spojitosti s ženskou obřízkou. Mnozí se domnívají, že právě tato víra tento zákrok podporuje či dokonce nařizuje, a proto je důležité uvést věci na pravou míru. Ženská obřízka má s tímto náboženstvím jisté souvislosti, ale je to zákrok prováděný spíše z hygienických, estetických, sociálních či jiných důvodů. Ženská obřízka má neblahé následky v oblasti zdraví jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Mnoho žen a dívek umírá již při zákroku a mnohé z těch co přežijí, čeká řada komplikací ať už při těhotenství, při porodu, ale především při samotném početí dítěte. Bohužel početí dítěte a sexuální život celkově se pro ženu stává velmi bolestivou záležitostí, která bývá doprovázena mnohými psychickými bloky. V souvislosti s pojmem bolest jsem se pokusila nastínit a porovnat obřízku ženskou a mužskou. Proti ženské obřízce a za její vymýcení bojuje ve světě celá řada organizací. Mnoho organizací se snaží o zlepšení podmínek, například aby zákrok byl prováděn za určitých hygienických podmínek nebo aby zákrok a následnou péči prováděli odborníci. Podrobně rozepsán je zde i přehled, v kterých zemích se tento zákrok vůbec provádí a kde i zákon který tuto praktiku zakazuje, je krátký. V závěru práce se je možné podívat se na tuto problematiku očima porodní asistentky, která několik těchto zemí navštívila a setkala se s více než stovkou obřezaných žen.
Health and social and cultural aspects of female circumcision
Keywords: Ženská obřízka; zdravotní; psychické a sexuální následky; Islám; kultura; Female genital mutilation; female genital cutting; female circumcision; health; psychological and sexual consequences; Islam; culture