Vlivy výšky hřbetního tuku při zapouštění na reprodukční ukazatele prasnic - Valešková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce je zaměřena na zhodnocení reprodukčních ukazatelů u prasnic v závislosti na výšce hřbetního tuku při zapouštění. V teoretické části práce jsou vymezeny základní faktory ovlivňující reprodukci prasnic. Cílem práce je zhodnocení jednotlivých ukazatelů reprodukce prasnic v reprodukčním chovu. Data byla získána za rok 2019 celkem od 1 865 ks prasniček a prasnic ustájených v reprodukčním chovu. Měření výšky hřbetního tuku se ve sledovaném souboru prasat provádělo přibližně týden před zapuštěním, po odstavu prasnic a zařazení prasniček do reprodukce, v individuálních kotcích. Nejlepších výsledků zabřezávání dosahují prasnice a prasničky při hraničních hodnotách měření výšky hřbetního tuku. Ve sledovaném souboru prasnice dosahují v průměru 17,2 všech selat ve vrhu, tj. přibližně 41,3 všech narozených selat za rok. Nejvíce živě rozených selat se narodilo u prasnic od 8 - 18 mm v průměru 18,1 selat. U prasniček se nejvíce živě rozených selat pohybuje při nižších hodnotách výšky hřbetního tuku tj. od 10 mm do 14 mm v průměru 16,5 selat.
Influence of backfat thickness on the sows reproduction attributes
Keywords: prasnice; reprodukce; výška hřbetního tuku; sow; reproduction; backfat thickness