Vybraná bezpečnostní rizika v ošetřovatelské praxi - Miňhová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
V oblasti ošetřovatelské péče existuje velké množství rizik, které mohou pacienta ohrozit, poškodit či zhoršit jeho zdravotní stav. Pro zajištění bezpečí pacienta je třeba se zaujetím hledat cesty, jak tato rizika minimalizovat. Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na problematiku bezpečí hospitalizovaných pacientů, riziko pochybení a nežádoucích událostí, a také na možnost prevence v této oblasti. Detailně se věnuje riziku pádů hospitalizovaných pacientů. Cílem výzkumného šetření bylo vyhodnotit stupeň rizika u vybraných bezpečnostních rizik v ošetřovatelské praxi, která hrozí pacientům během hospitalizace, a zjistit, zda sestry dodržují zásady prevence pádů pacientů. Na základě stanovených cílů byly definovány dvě pracovní hypotézy. H1: Nejvyšší stupeň rizika dosahuje riziko nozokomiálních nákaz. H2: Sestry dodržují zásady prevence pádů pacientů. K dosažení cíle a ověření stanovených hypotéz bylo použito kvantitativní výzkumné šetření. Metodou sběru dat bylo dotazování a pozorování, technikou dotazníku a auditu. Výzkumný soubor dotazníkového šetření tvořily sestry pracující na standardních odděleních, na odděleních intenzivní a následné péče Nemocnice Tábor, a.s. Výzkumným souborem auditu ? Prevence pádů hospitalizovaných pacientů? byly sestry pracující na interním a ortopedickém oddělení táborské nemocnice. Z vyhodnocení výsledků dotazníkového šetření na základě výpočtu váženého aritmetického průměru vyplývá, že nejvyšší stupeň rizika u vybraných bezpečnostních rizik v ošetřovatelské praxi dosahuje riziko dokonané sebevraždy pacienta (3,9). První hypotéza se nám tedy nepotvrdila. Naopak z hodnocení ošetřovatelské péče v oblasti rizika pádů je možno potvrdit druhou hypotézu, že sestry dodržují zásady prevence pádů pacientů a to jak na oddělení ortopedie, kde byla celková úspěšnost auditu 85 %, tak na interním oddělení, kde dosáhla celková úspěšnost auditu 81 %. Naší snahou bylo přispět k zamyšlení sester nad riziky ošetřovatelské péče. Výsledky výzkumného šetření budou nabídnuty vedení táborské nemocnice s cílem zlepšení bezpečnosti poskytované péče a snížení rizik, která hrozí hospitalizovaným pacientům.
Selected safety risks in nursing practice
Keywords: bezpečnost pacienta; management rizik; nežádoucí událost; pád pacienta; pochybení; prevence; riziko; patient safety; Risk Management; undesired event; patient fall; fail; prevention; risk