Vyhodnocení efektu zavedení bolusu Kexxtone do bachoru dojnic na jejich výkonnost a zdravotní stav po otelení - Lhota, Jiří (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit efekt aplikace monensinu ve formě intraruminálního bolusu Kexxtone před otelením krav na reprodukci, užitkovost a zdravotní stav v následující laktaci. Sledování probíhalo v zemědělském podniku ZD Velká Chyška v období od začátku srpna roku 2022 do poloviny března roku 2023. Do sledování bylo celkem zařazeno 118 dojnic. Přibližně 3 týdny před porodem proběhla aplikace bolusu Kexxtone spolu s obodováním tělesné kondice a při poporodní kontrole kolem 7. dne po porodu proběhl odběr krve z podocasní žíly rovněž s obodováním tělesné kondice. Do sledovaných ukazatelů byly zahrnuty následující údaje: věk při 1. otelení, pořadí hodnocené laktace, počet dnů při podání bolusu před porodem, BCS před otelením, BCS po otelení, laktační den při vyšetření, hodnota BHB v krvi, laktační den při 1. říji, laktační den při 2. říji, laktační den při 1. inseminaci, celkový počet inseminací, servis perioda, laktační den při 1. onemocnění, počet onemocnění, laktační den při vrcholu laktace, denní nádoj při vrcholu laktace a nádoj za 100 dní laktace, laktační den při kontrolním dnu, denní nádoj, % tuku, % bílkovin a poměr obsahu tuku a bílkovin v mléce v prvních 5 kontrolních dnech. Sledované ukazatele byly tříděny podle pořadí laktace, podání bolusu, BCS před otelením, hladiny BHB v krvi a poměru obsahu tuku a bílkovin při 1. a 2. kontrole užitkovosti. U skupiny krav, kterým byl aplikován bolus Kexxtone nedošlo k pozitivnímu vlivu na reprodukční ukazatele, neboť jejich hodnoty byly téměř shodné s kontrolní skupinou bez podání bolusu. Efekt se neprojevil ani u časnějšího výskytu 1. říje po otelení. U krav, kterým byl bolus podán, byla zjištěna nižší hladina BHB v krvi po porodu, nebyl zjištěn rozdílný poměr obsahu tuku a bílkovin v mléce v prvních dvou kontrolách po otelení a byl zaznamenán nižší výskyt onemocnění. Krávy s bolusem měly vyšší dojivost za prvních 100 dnů laktace o 142 kg mléka.
Evaluation of the effect of bolus administration of Kexxtone in the rumen of dairy cows on their performance and health status after calving
Keywords: ketóza; tělesná kondice; negativní energetická bilance; kexxtone; ketosis; body condition; negative energy balance; kexxtone