Cytochemická vyšetření akvitivity nukleolů po podání genisteinu na modelovém objektu - Picmonová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
V této práci byl zkoumán vliv genisteinu na proteosyntetickou aktivitu jadérek sledováním změn v jejich morfologii. Vliv genisteinu na funkci jadérek byl sledován v hemocytech experimentálního živočicha Spodoptera littoralis (Boisd.) (Lepidoptera: Noctuidae). V hemolymfě S. littoralis (Boisd.) byly nalezeny 4 typy hemocytů: granulocyty, prohemocyty, plasmatocyty a sferulocyty. Vliv genisteinu na jednotlivé typy a koncentraci hemocytů není jednoznačný. Genistein byl podáván v dávkách 0,135 mg a 0,54 mg na larvu a poté byly zkoumány změny v morfologii, počtu a velikosti jadérek s časovým odstupem 8 a 24 hodin. Dále změny v morfologii hemocytů, jejich koncentraci pomocí barvení toluidinovou modří, stříbrem, Pappenheimova panoptického barvení a Türkova roztoku. Pro hodnocení změn byl materiál zpracováván pomocí optického mikroskopu a počítačového softwaru Nis Element AR 2.30. V průběhu sledování byly po působení genisteinu zjištěny změny v počtech jadérek. Počet kompaktních jadérek a mikrojadérek se zvýšil. Naproti tomu se počet prsténčitých jadérek snížil. Plocha jadérek se zvětšila po působení nižší dávky genisteinu (0,135 mg), ale po působení vyšší dávky (0,54 mg) se naopak zmenšila. Hodnoty nukleolárního indexu zůstaly bez významnějších změn. Genistein na použitém biomodelu vyvolal změny, které z hlediska hematotoxikologie mohou být považovány za imunitní reakce.
Cytochemical examination of nucleolar activity following genistein administration to biomodel
Keywords: Jadérko; genistein; Spodoptera littoralis; hemocyty; AgNOR; barvení toluidinovou modří; Pappenheimovo panoptické barvení; Nucleolus; genistein; Spodoptera littoralis; hemocytes; AgNOR; toluidine blue staining; Pappenheim panoptic staining