Historický vývoj polních cest se specifikací na Jihočeský region - Supová, Monika (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá tématem historického vývoje polních cest s důrazem na Jihočeský region. Důraz byl kladen především na vývojové etapy pozemkových úprav v souvislosti s polními cestami. Hlavním záměrem byla analýza proměny polních cest během různých dějinných etap. Změny ve vývoji polních cest byly vyhodnoceny na konkrétních zájmových územích. Pro účely této práce byly oblastí zkoumání zvoleny dvě zájmové lokality v Jihočeském regionu s odlišnými přírodními podmínkami. Katastrální území Dynín v okrese České Budějovice a katastrální území Křenov u Kájova v okrese Český Krumlov. Pro posouzení historického vývoje byly určeny jednotlivé historické etapy, ve kterých byla cestní síť zachycena a popsána. Tato síť v zájmových územích byla následně porovnána a posouzena dle navržených hodnotících kritérií. Součástí práce bylo vyhodnocení a znázornění změn cestní sítě v jednotlivých historických etapách využitím mapových podkladů prostřednictvím softwarového programu GIS.
Historical development of rural with the emphasis on South Bohemia region
Keywords: Pozemkové úpravy; společná zařízení; polní cesty; krajina; historický vývoj.; Land adjustment; common facilities; rural roads; landscape; historical development.