Moderní měřítka výkonnosti podniku - Holcner, Miloš (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se nejdříve zabývá výkonností podniku a rozdíly mezi tradičními a moderními ukazateli finanční výkonnosti podniku. Praktická část diplomové práce je zaměřena na moderní měřítka výkonnosti podniku. Jako zástupce těchto moderních měřítek byl vybrán ukazatel ekonomické přidané hodnoty. Ekonomická přidaná hodnota měří, zda podnik vytváří hodnotu pro své vlastníky. V případové studii je EVA počítána na vybraném podniku dle ekonomického, účetního modelu a pomocí benchmarkingového diagnostického systému finančních indikátorů INFA. Hlavní část tvoří popsání úprav, které vyžaduje ekonomický model. Detailně jsou popsány úpravy vedoucí k čistým operativním aktivům a čistému operativnímu zisku po zdanění. Na závěr jsou všechny tři metody navzájem komparovány.
THE MODERN PERFORMANCE CRITERIA OF A COMPANY
Keywords: Výkonnost podniku; Ekonomická přidaná hodnota; INFA; Enterprise performance; Economic value added; INFA