Etické aspekty v péči o seniory v Domově důchodců Horní Planá - Šustrová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou dodržováním lidských práv a ochrany práv uživatelů v Domově důchodců Horní Planá. Teoretickou část tvoří 5 kapitol, kdy první kapitola definuje pojem stárnutí a stáří. Druhá kapitola se zabývá sociálními službami v České republice se zaměřením na domovy pro seniory. V této kapitole je uveden zákon o sociálních službách, který definuje základní druhy soc. služeb, formy poskytování soc. služeb, příspěvek na péči, a především definuje domovy pro seniory. Ve třetí kapitole jsou popsány standardy kvality sociálních služeb se zaměřením na standard č. 2 - ochrana práv osob. Čtvrtá kapitola, s názvem etické aspekty v péči o seniory v domově pro seniory, pojednává o lidských právech ve společnosti, církvi a sociálních službách, a dále o základních lidských právech uživatelů v sociálních službách. Poslední kapitola popisuje Domov důchodců Horní Planá. Praktickou část diplomové práce tvoří 2 typy polořízených rozhovorů. První typ rozhovorů byl uskutečněn s uživateli Domova důchodců Horní Planá, který zjišťoval, zdali jsou u uživatelů dodržována jejich práva. Druhý typ rozhovorů byl poté veden s pracovníky sociálních služeb - přímé obslužné péče, který zjišťoval, jak pracovníci dodržují práva uživatelů Domova důchodců Horní Planá.
Ethic aspects of care of seniors in the rest home in Horní Planá
Keywords: stárnutí a stáří; sociální služby v České republice; standardy kvality sociálních služeb; etické aspekty v péči o seniory v domově pro seniory; Domov důchodců Horní Planá; growing old and old age; social services in the Czech Republic; norms of the quality of the social services; ethical aspects of the care of the elderly in the retirement home; The Retirements homes in Horní Planá