Funkční typizace zastavěného území Českých Budějovic a návrh cenové mapy pro obytné zóny - Procházka, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá identifikací a vnitřní diferenciací urbánní zóny města České Budějovice na základě funkční typizace a využití ploch. V úvodu je pozornost věnována jednak vymezení samotné urbánní zóny města České Budějovice a také, pro lepší pochopení vývoje jednotlivých funkčních ploch, je uveden i stručný urbanistický vývoj samotného města České Budějovice. Následně se práce věnuje podrobné typologii bytové zástavby v rámci vymezené urbánní zóny města České Budějovice, jenž vznikla na základě vlastního autorova terénního průzkumu. Tato vytvořená typologie bytové zástavby tvoří základní klíč k orientaci v návrzích cenových map, které jsou v práci zařazeny v poslední kapitole. V rámci této finální části předkládané bakalářské práce se autor věnuje analýze průměrných cen za metr čtvereční v základních typech bydlení v jednotlivých čtvrtích města České Budějovice a v závěrečné syntéze se následně snaží podchytit a charakterizovat základní faktory, které ovlivňují rozdílnosti ve výši cen. Pro potřeby závěrečné syntézy a vizualizace jsou získané stěžejní výsledky práce převedeny do prostředí geografického informačního systému (GIS).
Functional typization of built-up area of the town of České Budějovice and project of price map for residential area
Keywords: Klíčová slova: město České Budějovice; funkční typizace a využití ploch (land cover/land use); bytová zástavba; cenová mapa; Key words: the town of České Budějovice; functional typization (land cover and land use); residential built-up area; price map