Zhodnocení přínosu MAS "Společnost pro rozvoj Humpolecka" - Bendlová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je analyzovat místní akční skupinu v okolí města Humpolce, která nese název "Společnost pro rozvoj Humpolecka", charakterizovat její činnost, oblast působnosti a přínos pro toto území. Teoretická část vysvětluje jednotlivé pojmy související s tématem místních akčních skupin jako je region, teorie regionálního rozvoje, Společná zemědělská politika nebo jednotlivá programová období EU. V praktické části je načrtnut historický vývoj dané místní akční skupiny od jejího vzniku až po současnost. Dále je práce zaměřena na kooperaci, zda daná skupina spolupracuje s okolními obcemi, ostatními MAS či zahraničními MAS. Dalším cílem bakalářské práce je zhodnocení projektů v předešlých letech a zhodnocení úspěšnosti MAS jako celku z hlediska principů LEADER. Hodnocení MAS je provedeno pomocí řízeného rozhovoru s manažerem MAS a také porovnání SWOT analýzy se strategickými cíli MAS. Ze SWOT analýzy byla zhodnocena strategie pomocí matice IFE, EFE, IE a Fullerovy metody a dále byla stanovena ideální strategie.
Evaluation of the Benefits of Local Action Group "Společnost pro rozvoj Humpolecka"
Keywords: Místní akční skupina; regionální rozvoj; LEADER; mikroregion; Local Action Group; Regional Development; LEADER; Micro-region