Historie a současnost česko-rakouských vztahů na Novobystřicku - Dvořáková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2019)
Jako studentku germanistiky a rodačku z Nové Bystřice mne zajímalo, jak se česko-rakouské vztahy vyvíjely v minulosti a v současnosti, zda pronikají i do problematiky školství, místních zájmových spolků a jakým způsobem pracuje Městský úřad s okolními obcemi v Rakousku. Nejdříve je v této práci nastíněno historické složení obyvatelstva a jejich vztahy na Novobystřicku, dále historie školství na Novobystřicku, zaměření nynější základní školy v Nové Bystřici a dlouholetá spolupráce s rakouskými školami, která se odehrává od roku 1990. Ze zájmových spolků jsem vybrala Sbor dobrovolných hasičů z Nové Bystřice a Mezinárodní hudební orchestr, který sídlí v Jindřichově Hradci, ale jeho největší propagátor a dirigent je rodákem z Nové Bystřice. Hlavním cílem práce je posoudit česko-rakouské vztahy na konkrétních případech v zájmovém území Novobystřicka.
The Past and Present of Czech-Austrian relations in the region of Nová Bystřice
Keywords: česko-rakouské vztahy; historie školství; Mezinárodní hudební orchestr; obec; Czech-Austria relations; history; education; Internation Music Orchestra; municipalities