Přestupové hnutí v Písku (1918 - 1922) - Matoušová, Věra (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá náboženským děním ve městě Písku mezi léty 1918 - 1922. První část se věnuje náboženským souvislostem v kontextu vzniku a rozvoje Československé republiky. Všímá si tzv. ''kulturního boje'', kdy došlo ke sloučení dvou trendů vývoje ''pryč od Habsburků'' a ''pryč od Říma''. Dává do souvislosti reformní hnutí v katolické církvi a vznik Církve československé. Stručně charakterizuje proměny v církvích evangelických a popisuje fenomén přestupového hnutí v návaznosti na sčítáním obyvatelstva v únoru roku 1921. Druhá část se soustřeďuje na konkrétní projevy přestupového hnutí v prostředí Písku. Vychází z pramenů církevní provenience, ze záznamů o ohlášených výstupech a přestupech z náboženských společností a z dobového tisku. Stěžejní je konfrontace činnosti a názorů reprezentantů tří církví: katolické, československé a českobratrské evangelické.
The Transfer Movement in Pisek (1918 - 1922)
Keywords: Katolická církev; Církev československá husitská; Českobratrská církev evangelická; křesťanské církve {--} Československo r. 1918 {--} 1922; křesťanské církve Písek r. 1918 - 1922; The Catholic Church; The Czechoslovak Hussite Church; The Evangelical Church of Czech Brethren; Christian churches - Czechoslovakia of 1918-1922; Christian churches of Pisek {--} 1918 - 1922