Svatí z římských katakomb v evropském kontextu a jejich identita - Zemanová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem předkládané diplomové práce je fenomén tzv. svatých z římských katakomb, který se až do nedávných let nacházel stranou badatelského zájmu archeologů. Jedním z hlavních cílů je stanovení metodiky odborného průzkumu tohoto typu ostatků prostřednictvím interdisciplinárního přístupu zahrnujícího archeologické a bioarcheologické studium. Aplikace jednotlivých metod je demonstrována prostřednictvím případových studií z našeho území, Evropy i zámoří. Práce se zároveň věnuje otázce transformace identit katakombálních svatých a možnostem jejich rekonstrukce v rámci archeologie.
Catacomb saints in European context and their identity
Keywords: katakombální svatí; identita; průzkum ostatků; římské katakomby; barokní religiozita; bioarcheologie; catacomb saints; identity; examination of relics; Roman catacombs; baroque religiosity; bioarchaeology