Důchodová situace vybrané obce v méně příznivých podmínkách - Povišerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu důchodové situaci obce v méně příznivých podmínkách. Obce s menším počtem obyvatel jsou stále závislé na daňových příjmech, které však nestačí ke krytí potřebných výdajů. Proto tedy aby nemuselo docházet ke krácení výdajové oblasti a naopak mohl být zajištěn rozvoj, musí obec hledat další možnosti příjmů do svého rozpočtu. Potřebné podmínky pro rozvoj obce tak zamezí odchodu mladých lidí do měst a naopak přilákají obyvatele měst na venkov. Nejvíce využívanou možností všemi obcemi je zvyšování příjmů pomocí dotací nebo grantů. Tato možnost je podporována ze strany státu, který nabízí přes jednotlivá ministerstva a fondy různé dotační programy. Významnými poskytovateli se staly i jednotlivé kraje. Jihočeský kraj nabízí všem svým obcím možnost čerpat z různých dotačních a grantových programů.
The income situation of selected municipality in less favourable conditions
Keywords: příjem; daňové příjmy; rozvoj; dotace; granty; income; tax revenue; development; subsidies; grands