Vliv zrání na vybrané ukazatele piva - Plánská, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2019)
Obecně můžeme říci, že znaky, které se týkají dokvašování různých druhů piv, nejsou pro veřejnost přímým ukazatelem, co se týče kvality piva. I přesto, že tyto vlivy přímo ovlivňují senzorické vlastnosti finálního produktu. Stává se zavádějícím, že neznalost označování piva vede konzumenty k mylným představám a domněnce, že např. 12 stupňové pivo, obsahuje 12 % alkoholu. U hodnocených vzorků probíhalo spodní kvašení a monitorování závěrečné výroby piva v cylindrokónických kvasných a zracích tancích. Měřením základních analytických parametrů dokvašování piva byly měřeny parametry jako obsahové a hmotnostní procenta v pivu, extrakt, zdánlivý extrakt a mladina. Zde je nejdůležitější především úbytek extraktu a přibývání alkoholu v čase, přičemž hodnota mladiny se téměř nemění.
Influence of beer aging on selected indicators
Keywords: fermentační procesy; pivo; dokvašování; cylindro-konický tank; fermentation processes; beer; fermentation; cylinder-conical tank