Státní politika zaměstnanosti - Strnadová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce bylo shrnutí obecných poznatků o trhu práce, zaměstnanosti a nezaměstnanosti, zmapovaní služeb poskytovaných úřady práce a jmenovitě Úřadem práce v Písku, přičemž tyto všeobecné poznatky jsou porovnávány se situací na trhu práce ve zvoleném regionu. Situace na trhu práce v okrese Písek se přes probíhající hospodářskou krizi vyvíjela ve srovnání s celorepublikovou situací celkem příznivě. Počátkem roku 2009 docházelo z důvodů ukončovaných pracovních poměrů na dobu určitou, tj. sezónní práce, k růstu míry nezaměstnanosti - v oborech stavebnictví a lesnictví, která v lednu dosáhla 6,44 %. Vyšší pokles míry nezaměstnanosti byl zaznamenán od měsíce května opětovným nastoupením na sezónní práce a míra nezaměstnanosti postupně poklesla. Míra nezaměstnanosti v průměru roku 2009 činila 6,62 % - nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v měsíci prosinci (8 %), nejnižší v červnu (6,1%).
Employment Policy
Keywords: Zákoník práce; trh práce; zaměstnanost; nezaměstnanost; aktivní politika zaměstnanosti; pasivní politika zaměstnanosti; úřady práce; Labor Code; labor market; employment; unemployment; active employment policy; passive employment policy; employment bureaus