Vybraní významní vědci a jejich objevy ve výuce biologie člověka na 2. stupni ZŠ - Fajfárková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce bylo vytvoření 3-5 výukových aktivit, jejichž vzdělávací obsah byl tvořen životem a dílem významných vědců (Aleš Hrdlička, Otto Wichterle, Christiaan Barnard a Gregor Mendel). Tyto výukové aktivity byly následně ověřeny na 2. stupni základní školy v Plzeňském kraji. Této výuky se účastnili žáci dvou paralelních tříd 9. ročníku, celkem 46 žáků (21 chlapců a 25 dívek). Hodem mince byla určena jedna třída jako experimentální, kde byly předvedeny výukové aktivity. Mezi tyto výukové aktivity patřily "Chci práci!", Znalosti v kostce, Hrdličkovy cesty, Kvarteto a Pravda a lež. Ve druhé třídě -kontrolní skupině - výuka proběhla prostřednictvím výkladu doprovázeným prezentací vytvořené v PowerPointu. Na základě metody Pretest - Posttest byly zjištěny znalosti žáků o vybraných významných vědcích a též efektivita výukových aktivit.
Selected Famous Scientists and their Discoveries in Teaching Human Biology at Lower Secondary Level
Keywords: vědci; Hrdlička; Wichterle; Barnard; Mendel; výukové aktivity; didaktické hry; žáci 2. stupně ZŠ; Pretest - Posttest; scientists; Hrdlička; Wichterle; Barnard; Mendel; learning activities; didactic games; 2nd grade pupils; Pretest - Posttest