Postoje spotřebitelů k problematice udržitelné spotřeby - Dalíková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2010)
Udržitelná spotřeba, uspokojující jak potřeby současných, tak i budoucích generací, je od roku 1992 takřka všedním pojmem, avšak nakolik se její principy staly součástí našeho životního stylu, zůstává otázkou. V této diplomové práci se zabývám právě touto problematikou. Chování spotřebitelů ovlivňuje celá řada vnějších i vnitřních faktorů, jedním z významných jsou obchodníci resp. jejich praktiky ovlivňující naše spotřební chování. Analyzovaná společnost Tesco Stores ČR, a. s. jde příkladem v souvislosti s udržitelným rozvojem (spotřebou). Jako další posun společnosti v tomto směru v závěru práce navrhuji strategii rozšiřující zavedení věrnostního systému Tesco Clubcard o tzv. zelené body. Ta na jedné straně odměnami podpoří udržitelnou spotřebu zákazníků a zároveň dojde k podpoře dobré image společnosti, rozšíření zákaznické základny i zvýšení tržeb z této kategorie.
Consumers' attitudes to sustainable consumption issue
Keywords: udržitelný rozvoj; udržitelná spotřeba; produkty udržitelné spotřeby; spotřební chování; společenská odpovědnost; zelené strategie; sustainable development; sustainable consumption; products of sustainable consumption; consumer behavior; corporate responsibility; green strategies