Antivirotické účinky biologicky aktivních látek z přírodních zdrojů v kombinaci s imunomodulačními látkami proti viru klíšťové encefalitidy - Černý, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této práce bylo studium látek z přírodních zdrojů, které by mohly být využity jako potencionální léky proti viru klíšťové encefalitidy. Výzkum této diplomové práce může být rozdělen na dvě části. První část pojednává vybraných derivátech adamantanu, jejich cytotoxicitě u vybraných buněčných linií a určení jejich antivirotických vlastností in vitro. K těmto účelům bylo využito následujících metod: MTT test, plaková titrace a jednokroková qRT-PCR. Druhá část této práce ověřuje antivirotické vlastnosti vybraných stilbenů u myší kmene BALB/c, jenž byly nakaženy virem klíšťové encefalitidy.
Antivirotic effect of biologically active substances from nature in combination with immunomodulative substances against tick-born encephalitis virus
Keywords: Deriváty adamantanu; amantadin; 2-aminoadamantan chlorid; kyselina adamantankarboxylová; neurální buněčné linie; cytotoxicita; virus klíšťové encefality; stilbeny; piceid; resveratrol; viniferin; myši; in vivo; Derivatives of adamantan; amantadine; 2-adamantylamine hydrochloride; adamantancyrboxylic acid; neural cell lines; cytotoxicity; tick-born encephalitis virus; stilbenes; piceid; resveratrol; viniferin; mice; in vivo