Pítko pro ptáky - Pechová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
V mé diplomové práci jsem se zabývala obsáhlým tématem: pták. Pták žijící volně v přírodě. Pták vyskytující se v Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Pták, coby ohnivý Fénix. Pták objevující se v obraze od Vincenta van Gogha. Už hned v úvodu jsem se snažila vylíčit historické vnímání ptactva. V prvé polovině mé práce jsem se zaměřila na ptactvo obecně, popsala jsem, jaké druhy ptactva se k nám po zimě vracejí, kteří naopak přezimují. Jelikož své pítko zasazuji do naší zahrady, která spadá do CHKO Třeboňsko, zaobírala jsem se dále charakteristikou této lokality a biotopem zahrady. Následně jsem řešila důležité podmínky, které ideální pítko musí splňovat. Druhou polovinu práce jsem věnovala bájným zvířatům, inspirovaným ptáky, a výtvarnému umění, kde ptactvo je nositelem skrytého symbolu. Následně jsem vyrobila z keramiky pítko, které splňuje všechny důležité podmínky, a zasadila jej do exteriéru, za nějž jsem vybrala naší zahradu.
Drinking place for bird
Keywords: biotop; výtvarné umění; CHKO Třeboňsko; ptactvo; art; biotope; bird; protected area Třeboňsko