Možnosti rozvoje ekologických forem cestovního ruchu ve vybrané oblasti - Prosrová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této diplomové práce bylo analyzovat možnosti rozvoje ekologických forem cestovního ruchu v oblasti Vimperska a navrhnout možná opatření k dalšímu rozvoji těchto forem cestovního ruchu. Diplomová práce je rozdělena do několika kapitol. Úvodní kapitoly jsou věnovány obecné charakteristice ekologických forem cestovního ruchu. Další částí je situační analýza regionu Šumava a oblasti Vimperska, která obsahuje základní vymezení oblasti. Další kapitola se věnuje předpokladům pro rozvoj cestovního ruchu na Šumavě a v oblasti Vimperska, tedy dopravní dostupností, přírodními a společenskými podmínkami, materiálně-technickou základnou. Stěžejní částí práce je kapitola, která se věnuje možnostem partnerství a poté kapitola zabývající se jednotlivými ekologickými formami cestovního ruchu, které lze v oblasti Vimperska provozovat. Poslední kapitoly se zabývají marketingovým výzkumem, SWOT analýzou oblasti a návrhem řešení problémů.
Ecological tourism and its developement possibilites in the selected region
Keywords: cestovní ruch; předpoklady pro cestovní ruch; ekologické formy cestovního ruchu; tourism; conditions for tourism; environmental forms of tourism