Analýza problematiky dyslalie u předškolních dětí z pohledu rodičů - Humlerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá aktuálním problémem dyslalie u předškolních dětí. Teoretická část se člení na tři kapitoly, které obsahují teoretický základ ke zpracovávané problematice. První kapitola vymezuje komunikaci, narušenou komunikační schopnost a představuje obor logopedie a logopeda, jakožto klíčovou osobu, která provádí nápravu narušené komunikační schopnosti. Praktická část se zabývá postojem rodičů k problematice dyslalie u předškolních dětí. Pro sběr dat bylo využito dotazníkové šetření a polostrukturovaný rozhovor. Výzkumné šetření obsahuje vzorek 178 respondentů - rodičů a k nim pak vztažený rozhovor s učitelkou v mateřské škole hlavního vzdělávacího proudu s více než 30letou praxí. Z výzkumného šetření vyplývá, že neexistuje vztah závislosti mezi úrovní znalosti a informovanosti a úrovní dosaženého vzdělání osloveného rodiče a ani v rámci dodatečných analýz nebyla nalezena žádná další souvislost. Dle výsledků z provedeného šetření, ale i dle odborníkůzáleží především na rodiči, na jeho svědomitosti a odpovědnosti.
Analysis of the dyslalia Issue of preschool children from the perspective of parents
Keywords: logopedie; narušená komunikační schopnost; dyslalie; předškolní děti; logopedics; impaired communication ability; dyslalia; preschool children