Možnosti a způsoby využití příspěvku na péči seniorů na Třebíčsku - Dostálová, Zdislava (Jihočeská univerzita, 2009)
Stáří je přirozený průběh života. Trvalým prodlužováním délky života ve stáří se také prodlužuje období, kdy senior potřebuje pomoc a péči. Jednou z možností forem péče o seniora je rozvoj terénních a ambulantních sociálních služeb. Rozsah pomoci a podpory poskytnuté prostřednictvím sociálních služeb si vyžaduje jeho spolurozhodování a musí zachovávat lidskou důstojnost. Pomoc musí vycházet z individuálně určených potřeb seniorů, musí na ně působit aktivně a podporovat jejich samostatnost. Zákon o sociálních službách upravuje podmínky přiznání příspěvku na péči nejenom seniorům, ale také všem, kteří vzhledem ke svému zdravotnímu stavu potřebují pomoc jiné fyzické osoby při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu. Rozvoj terénních sociálních služeb umožňuje seniorům setrvávat co nejdéle v jejich přirozeném prostředí a zároveň v péči pomáhá rodinným příslušníkům seniora. Na Třebíčsku v současnosti působí celkem čtyři základní poskytovatelé terénních sociálních služeb. Hlavním cílem této práce je zjistit zda dochází ke kombinaci profesionální a neprofesionální péče, zmapovat, které služby jsou na Třebíčsku nejvíce preferované, a porovnat možnosti využití služeb poskytovatelů sociálních služeb u seniorů v obcích do 3000 obyvatel a seniorů ve městě Třebíč. Z těchto cílů vycházejí následující hypotézy: I. Senioři upřednostňují pomoc rodiny před terénními službami II. Senioři ve městě Třebíč více využívají pomoc registrovaných poskytovatelů sociálních služeb než senioři v obcích do 3000 obyvatel Výsledky této bakalářské práce budou k dispozici poskytovatelům sociálních služeb k případnému zlepšení nabídky sociálních služeb na Třebíčsku.
Possibilities and utilization methods of the old age care allowance in the region around Třebíč
Keywords: Stáří; sociální služby; terénní sociální služby; příspěvek na péči; Old age; social services; field social services; benefit of care