Náhradní rodinná péče-etický pohled na volbu života - Šabacká, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své práci se zabývám tématem náhradní rodinné péče, která se v současné době stává stále naléhavějším tématem. Cílem je přiblížit problematiku náhradní rodinné péče široké veřejnosti v České Republice. Teoretická část rozebírá různé formy náhradní rodinné péče a jejich charakteristiku. Je popsán průběh zprostředkování osvojení a pěstounské péče, spolu s motivací a očekáváním žadatelů. Nedílnou součástí náhradní rodinné péče je také problematika přijetí dítěte jiného etnika a vliv biologické rodiny dítěte na výchovu u náhradních rodičů. Jsou také vysvětleny etické principy, které hrají důležitou roli v řešení etických problémů a dilemat spojených s náhradní rodinnou péčí.
Substitute family care-ethhical view of life choice
Keywords: náhradní rodinná péče; legislativa; sociální a legální ochrana dětí; sociální práce; lidská důstojnost; svoboda; autonomie; svědomí; etická dilemata; substitute care; legislation; social and legal protection of children; social work; ethics; human dignity; freedom; autonomy; conscience; ethical dilemmas