Ekonomické aspekty trestněprávního postihu právnických osob - Fučíková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá vybranými otázkami trestní odpovědnosti právnických osob. Důraz je kladen především na českou legislativu, zejména na zákon č. 418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Cílem této bakalářské práce je zjistit, které trestné činy jsou spáchány nejvíce a jak sankce ze zákona č. 418/2011 ovlivňují ekonomiku společností. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje popis právnické osoby, dále obecné otázky související s pojmem trestní odpovědnosti právnických osob, včetně jejího historického vývoje, a poslední kapitola je zaměřena na jednotlivé tresty za spáchání trestného činu stanovené zákonem č. 418/2011 Sb., zkoumající rozsah kriminalizace právnických. Praktická část je zaměřena na analýzu trestných činů dle kategorií, dotazníkové šetření a postavení České republiky ve světě z hlediska celkové kriminality.
Economical aspects of criminal sanction of legal persons
Keywords: trestní odpovědnost; obchodní korporace; právnické osoby; corporate criminal liability; legal entities; Act No. 418/2011 Coll.; on Criminal Liability of Legal Entities and their Prosecution