Penzijní připojištění v České republice a ve Francii - Kadlecová, Ria (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma mé diplomové práce je penzijní připojištění v České republice a ve Francii. Hlavním cílem je charakteristika penzijního připojištění v České republice a ve Francii, dále pak klasifikace penzijních fondů, analýza jejich investičního zaměření, investiční strategie a komparace vybraných ukazatelů a na závěr porovnání České republiky a Francie, vyhodnocení, doporučení, predikce. V teoretické části se zabývám penzijním připojištěním v České republice a ve Francii a penzijními fondy v obou zemích. Dále je zde umístěn přehled penzijních fondů působících na českém finančním trhu. Součástí praktické části je analýza systému penzijního připojištění v České republice a ve Francii pomocí vybraných ukazatelů. Jedná se o porovnání penzijních fondů v obou zemích z pohledu struktury investic, čistého zisku a výnosnosti. Dále zde najdeme zhodnocení hospodaření a stability penzijních fondů v České republice pomocí analýzy poměrových ukazatelů. V závěru je umístěno porovnání rozdílného přístupu obou zemí k doplňkové formě spoření na důchod a nastínění budoucího vývoje systému penzijního připojištění u nás.
Pension Additional Insurance in the Czech Republic and in France
Keywords: Česká republika; Francie; Důchodový systém; Penzijní fond; Důchod; Penzijní připojištění; Czech republic; France; Pension system; Pension funds; Retirement; Pension Additional Insurance