Význam folklorních festivalů (Strážnice, Podluží) pro zvýšení zájmu o folklor a lidové umění - Božovská, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2015)
Folklor a lidové umění dnes nepatří mezi ty nejvyhledávanější aktivity, přesto mají nezastupitelnou roli v rozvoji naší společnosti a hlavně mezilidských vztahů. Po celé republice existují stovky neprofesionálních folklorních souborů a spolků, které dávají možnost realizace tisícům milovníků lidové písničky, tance a hudby. Pro většinu folklorních sdružení je vrcholem jejich práce účast na některém z folklorních festivalů, kterých se po celé republice koná během roku víc jak stovka. Tyto slavnosti folkloru jsou různorodé jak svou programovou náplní, tak i velikostí. Téměř v každém kraji se uskuteční alespoň jedna přehlídka folklorních souborů s mezinárodní účastí, kde dochází ke konfrontaci současné úrovně zahraničních lidových tanečních a hudebních souborů s českými a moravskými. Nadějí na udržení zájmu o lidové umění a folklor je zainteresování především dětí a mládeže. Nejstarším a také nejznámějším folklorním festivalem s nadnárodním významem u nás je bezesporu "Mezinárodní folklorní festival Strážnice". Druhým nejstarším je "Podluží v písni a v tanci" v Tvrdonicích. Obě obce najdete v Jihomoravském kraji, ve kterém je také nejvíce aktivních folklorních souborů a kroužků z celé ČR. Středočeský kraj je znám festivalem Tuchlovická pouť, jižní Čechy se prezentují například v rámci Jihočeského folklorního festivalu Kovářov. Mají folklorní festivaly vůbec nějaký význam v oblasti zájmu veřejnosti o lidové umění a folklor? Má smysl věnovat úsilí a finance do podobných aktivit? Jakou cestou se dnešní děti a mládež mohou seznámit s tradicemi a zvyky? Jsou pro ně vůbec něčím přínosné? Zodpovězení těchto otázek je cílem mé práce nazvané Význam folklorních festivalů (Strážnice, Podluží) pro zvýšení zájmu o folklor a lidové umění.
Meaning folklore festivals (Strážnice , Podluzi ) to increase interest in folklore and folk art
Bedeutung der Folklorfestivals in Strážnice, Podluží für erhöhen des Interessen um Folklor und Volkskultur
Keywords: folklor; folklorismus; folklorní festival; Národní ústav lidové kultury; MFF Strážnice; Podluží v písni a tanci; Folklor; Folklorismus; Folklorfestival; Nationalamstallt der Volkskultur; MFF Strážnice; Podluží v písni a tanci