Vulnerability of organic matter in permafrost-affected soils and potential greenhouse gas emissions - Diáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Rozložitelnost půdního organického uhlíku a potenciál úniku skleníkových byly studovány v permafrostových půdách. Zvláštní pozornost byla věnována kryoturbovaným horizontům minerální tundry a kryogenním útvarům bez vegetace, které odhalují rašelinu z hlubokých vrstev na povrchu arktického rašeliniště. Shromážděné studie se zabývají určením hlavních faktorů ovlivňujících rozložitelnost organického uhlíku v arktických půdách a vliv teploty, dostupnosti kyslíku a přídavku rostlinného materiálu. Pro naplnění cílů práce bylo designováno několik laboratorních inkubačních experimentů. Význam dostupnosti dusíku byl na cyklus uhlíku a emise skleníkových plynů byl dále studován kombinací terénních měření a laboratorních experimentů.
Vulnerability of organic matter in permafrost-affected soils and potential greenhouse gas emissions
Keywords: Permafrostové půdy; emise skleníkových plynů; půdní organický uhlík; dusík; teplota; kyslík; půdní mikroorganismy; ztráta půdního uhlíku; Permafrost soils; greenhouse gas emissions; soil organic matter; nitrogen; temperature; oxygen; soil microorganisms; carbon loss