Řízení pohledávek v podniku - Robaušová, Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
Pohledávky ovlivňují řadu stránek finančního hospodaření firem. Míra vlivu pohledávek na finanční hospodaření firmy závisí na jejich kvantitativní výši a podílu v majetkové struktuře. Samozřejmostí každého podniku by se mělo stát monitorování vývoje pohledávek v objemu, struktuře a čase. Firmy by své pohledávky měli mít ošetřené již před jejich vznikem, případně v době jejich vzniku. Důležité při řízení pohledávek jsou fáze prevence a fáze vymáhání. V obou fázích by měl podnik v maximální míře využívat prostředky, které zákon dává věřitelům k dispozici. V této práci chci zhodnotit systém řízení pohledávek v konkrétním podniku a výsledkem napomoci ostatním podnikům k zefektivnění, případně sestavení funkčního systému řízení pohledávek.
Management of claims in selected company
Keywords: pohledávky; monitoring pohledávek; řízení pohledávek; prevence a vymáhání pohledávek; financování pohledávek; Receivables; monitoring of the receivables; management of the receivables; prevention and enforcement receivables; financing of the receivables