Účetní operace v konsolidačním celku - Švarcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá popisem účetních operací podniků v konsolidačním celku dle platné české i mezinárodní legislativy a způsobem vykazování jednotlivých položek konsolidované účetní závěrky. Součástí je i zmapování pojmů v oblasti konsolidace účetní závěrky jako jsou metody konsolidace, vymezení konsolidující a konsolidované účetní jednotky a vztahy mezi nimi s ohledem na aktuálně platnou českou i mezinárodní legislativu. V aplikační části je zhodnocena problematika u vybraného podnikatelského subjektu, kterým je skupina konsolidující a třech konsolidovaných jednotek a její konsolidovaná účetní závěrka za účetní období roku 2016, včetně analýzy vztahů mezi nimi a efektu těchto vztahů na konsolidovanou účetní závěrku za toto období. Součástí je i návrh konsolidačních pravidel a modelové situace zachycující další účetní operace v podnicích konsolidačního celku, které mohou v praxi nastat a jejich efekt na konsolidované účetní výkazy, u hodnocené skupiny se však za zkoumané období neobjevily. Výsledky práce shrnují důvody a způsob konsolidace u zkoumané skupiny, operace, které mají efekt na její konsolidovanou účetní závěrku a důvod jejich vzniku. Konsolidující jednotka netvoří konsolidační pravidla, nemá ani metodiku k identifikaci účetních operací majících efekt na konsolidované účetní výkazy a neinformuje uživatele o způsobu identifikace a důvodu vzniku vylučovaných vzájemných transakcí uvnitř skupiny. Nicméně konsolidující účetní jednotka sestavuje konsolidovanou účetní závěrku v souladu s platnou legislativou. Ze získaných informací lze vyvodit závěr, že konsolidující jednotka sestavuje konsolidovanou účetní závěrku pouze z tohoto důvodu, že jí tuto povinnost ukládá zákon, pro jednotky ve skupině nemá žádný význam.
Accounting operations in a group
Keywords: konsolidační celek; konsolidace; účetní závěrka; group; consolidation; financial statements