Zdravotně sociální problematika obezity u seniorů - Klímová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2008)
ABSTRAKT Předkládaná bakalářská práce nese název: Zdravotně sociální problematika obezity u seniorů. Obezita je závažné chronické metabolické onemocnění, které je charakterizováno zvýšeným podílem tuku na tělesném složení se současným vzestupem tělesné hmotnosti nad normální rozmezí. Obezitu je nutno chápat jako nemoc a zároveň jako důležitý rizikový faktor podílející se na vzniku řady dalších onemocnění. Výsledky rozsáhlých studií jednoznačně dokumentují nárůst počtu osob postižených nadváhou nebo obezitou v celosvětovém měřítku. Kvůli vzestupu prevalence a incidence obezity v populaci vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 1997 obezitu celosvětovou epidemií. Z hlediska vzniku obezity představují senioři rizikovou skupinu. Snížené energetické nároky organismu na jedné straně a pevně zakořeněné nevhodné stravovací návyky s nadbytkem nekvalitní stravy a snížením fyzické aktivity na straně druhé, nutně vedou ke vzniku nadváhy a obezity. Toto závažné chronické onemocnění vyžaduje komplexní diagnostický, terapeutický na jedince zaměřený přístup. Hlavní a nezastupitelný prvek v boji proti obezitě je prevence, která by se měla stát celospolečenským úkolem. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy související s tématem práce: definice obezity, prevalence obezity, příčiny vzniku obezity, důsledky obezity, diagnostika v obezitologii, terapie obezity a prevence obezity. Je zde také popsána problematika obezity u seniorů. Cílem vlastní práce je zjistit postoje populace seniorů k problematice obezity, posoudit jejich zájem o zdravotní stav a zdravou životosprávu, zda znají a řídí se současnými trendy zdravé výživy. Dále pak je cílem zkoumat jejich ochotu aktivně se podílet na změně životního stylu a převzít tak zodpovědnost za svůj zdravotní stav. Pro účely výzkumu byla v rámci bakalářské práce použita kvantitativní technika výzkumu. Zvolenou metodou bylo dotazování a výslednou použitou technikou byl dotazník. Praktická část bakalářské práce je uzavřena rozborem s vyhodnocením výsledků. Z výsledků výzkumu vyplývá, že senioři nepovažují obezitu za zásadní zdravotní problém. Cíl práce byl dle mého názoru splněn.
Obesity in the elderly: The health and social issues
Keywords: BMI; Obezita; Prevence; Senior; Životospráva; BMI; Obesity; Prevention; Elderly; Lifestyle