Staročeská plemena slepic, jejich zachování a využití v ekologickém zemědělství - Navrátil, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce pojednává převážně o jediných dvou typicky českých plemenech slepic šumavance, a české slepici. Shromažďuje informace o jejich historii a posuzuje jejich vlastnosti jako je samostatné chování, náročnost na chov, snáška vajec, shánění potravy, otužilost v tvrdších klimatických podmínkách. U těchto plemen je pak zvažována jejich vhodnost pro ekologické zemědělství. Dále je tato práce zaměřena na význam ekologického zemědělství a genetických zdrojů a jejich důležitost pro zachování přírodních zdrojů budoucích generací. Jsou zde také uvedeny příklady a praktické zkušenosti a výsledky chovatelů, chovající česká plemena slepic.
Old Czech breeds of hens, their conservation and utilization in organic farming
Keywords: ekologické zemědělství; genetické zdroje; česká plemena; česká slepice; šumavanka; ecological farming; genetic resources; Czech breeds; Bohemian Fowl; Šumavanka