Dějiny obce Šumná v letech 1789 - 1990 se zvláštním zřetelem k vývoji místního školství a mimoškolních aktivit. - Pisková, Ester (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce pojednává o dějinách obce Šumná v letech 1789 1990, vývoji školství a volnočasových aktivit. Popisuje celkový pohled na dané historické období v obci Šumná včetně vývoje školství, života občanů, místních aktivit, volnočasových organizací a dopady vlivu politických ideologií. Práce je zpracovaná především na základě obecní a školní kroniky.
History of the Šumná village in the years 1789 - 1990, with special attention to the development of education and extracurricular activities.
Keywords: volný čas; vývoj školství; volnočasové aktivity; volnočasové organizace; česká škola; žáci; školní výuka; první světová válka; první republika; druhá světová válka; sokol; pionýrská organizace; dějiny obce Šumná; komunismus; Free time; The development of education; the free time activities; The free time organizations; the Czech school; The pupils; the school education; First world war; The first Czechoslovak republic; Second world war; The Sokol organization; The pioneer organization; History of the Šumna village