Prevence překotného porodu a možnosti jeho zvládnutí v přednemocniční péči - Sáková, Erika (Jihočeská univerzita, 2008)
V bakalářské práci bylo cílem zmapování možností prevence překotného porodu a možnosti jeho zvládnutí záchranáři v rámci přednemocniční neodkladné péče. Prevenci zde zastupuje soubor teoretických a organizačních znalostí a praktických dovedností při porodech mimo zdravotnická zařízení. Výsledky poukazují na to, že zdravotničtí záchranáři jsou schopni teoreticky odvést porod, ale v praxi si nejsou příliš jisti. To by se dalo považovat za námět k rozšíření jejich znalostí. Ošetřit novorozence po porodu však dokáží.
Prevention of Precipitous Labour and Possibilities of Its Encompassment before Hospital Care
Keywords: Porod; přednemocniční neodkladná péče; novorozenec; zdravotnická záchranná služba; Birth; pre {--} hospital immediate care; newborn; ambulance service