Komunální podniky - jejich cíle a fungování v moderní ekonomice - Petrách, Filip (Jihočeská univerzita, 2013)
PETRÁCH, F. Komunální podniky - jejich cíle a fungování v moderní ekonomice. České Budějovice, 2013. 137 s. Ekonomická fakulta. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vedoucí dizertační práce doc. Ing. Ivana Faltová Leitmanová, CSc. Předkládaná dizertační práce se zabývá komunálními podniky v kontextu jejich cílů a fungování v moderní ekonomice. Hlavním cílem práce je posouzení vybraných aspektů poskytování veřejných statků/služeb na příkladu shromažďování a sběru odpadu v kontextu institucionálního zajištění na území České republiky. Autor se v aplikační části zaměřil nejdříve na obecný vývoj komunálních podniků od roku 1993 s důrazem na časovou řadu 2002 - 2012 na území ČR. Dále byl zkoumán vzorek podniků s hlavní činností kategorie 38110 dle klasifikace CZ-NACE Shromažďování a sběr odpadů, kromě nebezpečných v kontextu vybraných finančních ukazatelů v závislosti na právní formě podnikání a formě vlastnictví. Rovněž zde byly statisticky analyzovány vazby mezi ukazateli. Z geografického hlediska byly zkoumány proměnné charakterizující rovnoměrnost rozmístění těchto podniků na území ČR.
Municipal enterprises - their objectives and functioning in a modern economy
Keywords: komunální podnik; veřejný statek/služba; shromažďování a sběr odpadů; municipal enterprise; public good / service; waste collection