Polyfunkčnost územních systémů ekologické stability - Fojtová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2011)
Definování krajiny je složité, existuje celá řada definic krajiny. Krajinu ovlivňuje člověk už několik tisíciletí, jeho zásahy nechali v krajině stopy. Kulturní krajina je v některých oblastech značně nestabilní, stabilnější je v horských a podhorských oblastech. V krajině existují krajinné prvky, které tvoří kostru ekologické stability. Tato kostra je jedním z podkladů pro tvorbu územních systémů ekologické stability (ÚSES), kostra se doplní o skladebné prvky ÚSES, kterými jsou biocentra, biokoridory a interakční prvky. ÚSES by měl tvořit polyfunkční systém, jehož prvky by měli plnit různé funkce. Může plnit protipovodňovou ochranu, ochranu proti vodní a větrné erozi, dále může příznivě ovlivňovat klima, v neposlední řadě má estetickou funkci.
Multifunctionality of territorial systems of ecological stability
Keywords: krajina; kostra ekologické stability; územní systém ekologické stability; funkce ÚSES; country; skeleton of the ecological stability; the territorial system of ecological stability; functions of TSES