Homosexualita jako zdravotně-sociální problém - Kolafa, Pavla (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou náročné životní situace homosexuálů a problémy, které tyto situace přinášejí. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se věnuji teoretickým východiskům pro zadané téma. Zaměřuji se na definování homosexuality jako takové, rozděluji homosexualitu v průběhu dějin, dále se zabývám jejím přijetím v různých státech, definuji pojem coming out, popisuji vlivy prostředí a výchovy na homosexualitu. Dále se zaměřuji na pojem diskriminace, definuji ho a vymezuji vzhledem k homosexualitě. V poslední kapitole teoretické části práce popisuji obtížné životní situace homosexuálů. Popisuji zde homosexualitu jako takovou a další dílčí problémy a situace, se kterými se homosexuálové setkávají. Mezi takové problémy patří například registrované partnerství, dárcovství krve nebo nemoci, které jsou s homosexualitou spojeny. Praktická část vymezuje výzkumný problém, výzkumné cíle a výzkumné otázky. Cílem výzkumné části je tedy zjistit náročné životní situace u homosexuálů a problémy, které situace přinášejí. Pokusila jsem se citlivě popsat životní zkušenosti homosexuálů, věnovala jsem se i velmi citlivým stránkám života včetně vyrovnávání se s vlastní orientací, otázky sexu i partnerských vztahů. Situace jsem hodnotila ze zdravotního i sociálního pohledu. Byl zde použit výzkumný design zakotvené teorie a metoda otevřeného kódování. Při sběru dat byla použita metoda polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumné šetření bylo vedeno s osmi informanty, kteří odpovídali na předem stanovené okruhy otázek, které se doplňovaly dle potřeby. V rámci výzkumného šetření bylo stanoveno osm okruhů, které vznikly na základě seskupení nejzásadnějších pojmů výzkumu, ty jsou podrobně specifikovány ve výsledcích výzkumu. Jako nejtěžší životní situace byly hodnoceny tyto: přiznání se informanta rodině a smíření se sám se sebou, obecně partnerské vztahy a diskutované registrované partnerství. Dle mého názoru bylo pro většinu z nich nejtěžší dokázat přiznat svou sexuální orientaci rodině a postavit se čelem svému já.
Homosexuality as a health-social problem
Keywords: homosexualita; homosexuální orientace; coming out; diskriminace; obtížné životní situace; homosexuality; homosexual orientation; coming out; discrimination; difficult life situations