Mísa jako skladiště vzpomínek - Janský, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce s názvem Mísa jako skladiště vzpomínek je rozdělena na dvě části. V teoretické části práce je stručným způsobem nastíněn základní rozdíl mezi sběrem a sběratelstvím. Jako základní literární zdroj poslouží kniha Mít nebo být od Ericha Fromma. V souvislosti s procesem sběru jsou blíže charakterizovány pojmy rituál, fetiš a totem. Praktická část obsahuje nejprve vytyčení konceptu. Proces realizace masivního skleněného objektu předpokládá detailní a bezchybné obeznámení se s celým výrobním procesem - od volby materiálu formy, přes druh taveného skla, až po zvládnutí výpočtu křivky tavení a chlazení včetně volby finální povrchové úpravy. Součástí práce je i obrazová příloha.
The bowl as a depository of memories.
Keywords: Sběr; sklo; nádoba; vzpomínky.; Collection; glass; bowl; memory.