Rozvody a děti v moderní společnosti - Reitingerová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce Rozvody a děti v moderní společnosti si klade za cíl popsat a zjistit, jak moc ovlivňuje rozvod rodičů jejich děti a případně životní dráhu těchto jedinců. První část se zaměřuje především na vymezení základních pojmů, jako je rodina, manželství a rozvod. V následující části se pokusím porovnat vývoj rozvodovosti v České republice s některými evropskými státy. Především mě zajímá, na jaké úrovni je rozvodovost v ostatních státech a jak v průběhu posledních let narůstala či klesala. Poté se zaměřím na legislativní aspekty rozvodovosti z hlediska historického vývoje rodinného práva a analyzuji jeho současný stav. V hlavní a poslední části práce se na základě výzkumů pokusím doložit, zda rozvod má či nemá dopad na děti. Dále uvedu, jaké jsou krátkodobé a dlouhodobé reakce dětí na rozvod.
Divorces and Chhildren in Modern Society
Keywords: Rodina; Manželství; Rozvod; Dítě; Family; Married life; Divorce; Child