Rezidenční strategie Adama Františka ze Schwarzenbergu na příkladu panství Hluboká nad Vltavou počátkem 18. století - Ivanega, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce Rezidenční strategie Adama Františka ze Schwarzenbergu na příkladu panství Hluboká nad Vltavou počátkem 18. století je zaměřena na zkoumání využívání panství Hluboká nad Vltavou za Adama Františka ze Schwarzenbergu. Těžištěm rozpravy je výklad o třech vrchností využívaných objektech ? zámku v Hluboké nad Vltavou, loveckém zámku Ohrada a lázeňském komplexu v Libníči. Studie vychází z analýzy korespondence, plánového a účetního pramenného materiálu. V práci dokládám, že panství Hluboká nad Vltavou bylo v období před nabytím eggenberského dědictví (1719) hlavním českým majetkem rodu. Jeho význam, daný mimo jiné vhodnou zeměpisnou polohou, byl zdůrazněn budováním loveckého zámku Ohrada. Sloužil například k uskladnění loveckých potřeb, jež byly využívány i na ostatních jihočeských panstvích. Za další doklady předního postavení Hluboké nad Vltavou pokládám rozsáhlé úpravy tamního zámeckého areálu a výstavbu votivní kaple v postupně rozšiřovaných libníčských lázních sloužících obyvatelům všech dotčených panství. Po získání eggenberských statků se těžiště pobytů vrchnosti v jižních Čechách přesunulo do Českého Krumlova, přičemž po smrti Adama Františka ze Schwarzenbergu hlubocké panství ztratilo své dosavadní postavení.
Based on the Example of the Hluboká nad Vltavou Manor, Adam Franz of Schwarzenberg´s Residential Strategy at the Beginning of the 18th Century
Keywords: rezidenční síť; baroko; architektura profánní; Pavel Ignác Bayer; Giaccomo Antonio di Maggi; Adam František ze Schwarzenbergu; Hluboká nad Vltavou; Libníč; Ohrada; architektura sakrální; lázeňství; residential network; profane architecture; sacral architecture; Paul Ignatz Bayer; Adam Franz of Schwarzenberg; Giaccomo Antonio di Maggi; Hluboká nad Vltavou; Libníč; Ohrada