Diurnal behavior and habitat preferences of Erebia aethiops, an aberrant lowland species of a mountain butterfly clade - Klečková, Irena (Jihočeská univerzita, 2012)
Okáč kluběnkový Erebia aethiops se výskytem v nížinách odlišuje od ostatních zástupců motýlů rodu Erebia obývajících převážně chladné horské a arktické oblasti. Jedná se o ohrožený druh lesních lemů a řídkých lesů. V naší práci jsme použili údaje o chování E. aethiops získané během mark-recapture (MR) studie k zjištění denní a sezónní aktivity. Tyto poznatky byly porovnány s informacemi o horských zástupcích rodu. Stejně jako horští zástupci, trávil E. aethiops s postupující sezónou více času udržovacími aktivitami (sání, slunění). Narozdíl od horských zástupců, ale sál spíše v ranních hodinách a nejteplejší části dne strávil ve stínu. Vysoké teploty tedy limitovaly chování E. aethiops spíše než nízké teploty. Dále jsme srovnávali mikrohabitatové preference samců a samic ? samice preferovaly spíše travnatá místa, naopak samci často vlétali mezi keře a do řídkého lesa. Naše studie ilustruje využitelnost MR dat k analýze chování a aktivity motýlů a zároveň poukazuje na to, že pro přežití E. aethiops je nezbytná existence jemně strukturované mozaiky biotopů.
Diurnal behavior and habitat preferences of Erebia aethiops, an aberrant lowland species of a mountain butterfly clade
Keywords: denní aktivita motýlů; biotopové preference; sezóna; teplota; Butterfly activity; habitat preferences; diurnal behavior; season; temperature