Participace občanů na aktivitách komunity - Kudláčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své práci se zabývám participací nových občanů (v satelitních oblastech) na aktivitách obecní komunity. V současnosti žijeme v době, kdy se rozvíjí problematika suburbanizace. Ta začala v České Republice vznikat v 90. letech 20. století tedy po Sametové revoluci, kdy se postupně začal měnit model ideálního bydlení mladých rodin. Ve světě se tento proces začal objevovat již o mnoho let dříve např. v západní Evropě či v USA. Nastal významný obrat oproti přelomu 19. a 20. století, kdy situace byla zcela opačná a většina venkovského obyvatelstva se stěhovala do měst ? proces urbanizace. Nejčastější důvody stěhování ? za větším pracovním uplatněním a snaží dostupnost potřebných služeb. Proces suburbanizace znamená přesun obyvatelstva, jejich aktivačních činností a některých jiných funkcí z jádrového města do okrajových lokalit měst nebo se městské obyvatelstvo přemisťuje na území venkova a tím razantně zasahuje a mění podobu typického venkovského života. Okolo vesnic se rozrůstá nová zástavba, která mění podobu venkova na městský styl. Noví obyvatelé těchto suburbií (satelitních městeček) žijí svůj naučený život, tzn., že dávají přednost anonymitě a nepřizpůsobují se životu na venkově. Suburbanizace je běžný proces, který probíhal i v naší historii při vývoji měst. Z dostupných historických zdrojů víme, že již byla zaznamenána na mapách mezopotamských měst. Tato práce slouží k zjištění, jak noví obyvatelé z tzv. satelitních oblastí z vybraných obcí (Litvínovice, Hlincova Hora a Dubné) participují na aktivitách obecní komunity. Pro zjištění cílů a zpracování této práce byly stanoveny 2 hypotézy. H1: Osoby nižšího věku budou více participovat na společenském dění v obci nežli osoby vyššího věku. H2: Ženy budou více participovat na společenském dění v obci nežli muži. Tato bakalářská práce se skládá ze dvou částí. V první teoretické části této práce se zabývám současnou problematikou suburbanizace. Teoretická část zahrnuje vymezení základních pojmů, současnost na venkově, dějiny venkova, venkov na jihu Čech, sociální interakce a socializace a standardní styl života v suburbiích. Druhá část této bakalářské práce se zabývá výzkumem. Metodika práce je zpracována pomocí kvantitativního výzkumu. Sběr dat byl uskutečněn prostřednictvím dotazníkového šetření. Byl složený jeden typ dotazníku, který byl určen pro výzkumný vzorek, který tvořili noví obyvatelé (trvalé bydliště od roku 2000) obcí, kteří žijí v nové zástavbě ve vesnicích Hlincová Hora, Litvínovice a Dubné. Dotazník byl složen z 20 otázek, z nichž 17 bylo uzavřených a 3 polootevřené. Otázky v dotazníku byly zaměřeny na zjištění participace občana na aktivitách obecní komunity v zkoumané vesnici, v které žije. Výzkum probíhal od 01. 03. 2013 do 15. 03. 2013. Celkem bylo osobně rozdáno 260 dotazníků (100 %). V Litvínovicích bylo rozdáno 148 dotazníků, v Hlincové Hoře 60 dotazníků a v Dubném 52 dotazníků. Z toho byly všechny vyplněny a vybrány osobně zpět. Všechny roznesené dotazníky (260 dotazníků) byly použity do výzkumného šetření. Z 260 zkoumaných respondentů bylo 130 žen a 130 mužů a dále byli ještě rozděleny na 130 respondentů do 40 let (nižšího věku) a 130 respondentů nad 40 let (vyššího věku). Stanovené hypotézy. H1: Osoby nižšího věku budou více participovat na společenském dění v obci nežli osoby vyššího věku byla vyvrácena. H2: Ženy budou více participovat na společenském dění v obci nežli muži byla vyvrácena. Získané informace ze sběru dat mohou být využity jako informační materiál pro starosty zkoumaných obcí. Rovněž mohou být tato data použita pro potřeby starostů při motivaci nových občanů spolupracovat a účastnit se na aktivitách obecní komunity.
Citizen´s Participation in Community Activities
Keywords: občanská participace; komunita; sociální interakce; socializace; suburbanizace; suburbium; citizen participation; community; social interaction; socialization; suburbanization; suburbium