Analýza vnitroorganizačních směrnic vybrané neziskové organizace - Kašparová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Vnitroorganizační směrnice jsou důležitým nástrojem každé organizace. Upravují metody, termíny, odpovědnosti a oprávnění pro každý děj v organizaci. Slouží pro vnitřní i vnější uživatele např. zaměstnance, finanční kontrolu. Organizace často nepřiřazují směrnicím velkou váhu a evidují je jako nutný dokument. V roce 2010 proběhla reforma účetnictví veřejných financí, která přinesla řadu změn. Změny se projevují i na vnitroorganizačních směrnicích, přímo či nepřímo. V bakalářské práci jsou analyzovány vnitropodnikové směrnice vybrané příspěvkové organizace formou stanovených kritérií. Porovnávají se se směrnicemi vytvořenými před reformou. S odstupem času je možné zhodnotit vliv reformy na vybrané směrnice, přínosy dopadající na účetnictví. Směrnice však bývají často neaktuální a nesprávně sestavené. Na základě rozborů a vyhodnocení dopadů jsou nesprávné směrnice aktualizovány či doplněny. Následkem reformy účetnictví vznikají nové vnitřní směrnice. Organizace má nové povinnosti vůči zřizovateli i státu. Některé změny se týkají samotné metodiky účtování nebo povinnosti vytvořit určité dokumenty.
Analysis of Intradepartment directives in Terms of an Allowance Organization
Keywords: vnitroorganizační směrnice; nezisková organizace; příspěvková organizace; reforma účetnictví veřejných financí; intradepartmental directives; non-profit organization; contributory organization; reform of public finance accounting