Hodnocení finanční situace podniku pomocí soustav finančních ukazatelů - Nováček, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce popisuje finanční zdraví vybrané společnosti pomocí systémů finančních ukazatelů. Finanční zdraví není jediným předmětem výzkumu. Dílčí cíl popisuje nejlepší aplikovatelné metody pro průmysl vybrané společnosti. Pro dosažení dostatečné odborné úrovně pracovního výkonu je celá práce podložena znalostmi odborné literatury. Čtenář je seznámen se základními pojmy finanční analýzy a jejích metod. Poté jsou podrobně popsány systémy finančních ukazatelů. Cíle je dosaženo pomocí paralelního souboru finančních indikátorů, mezipodnikového srovnání, pyramidového souboru finančních indikátorů a účelově vybraného souboru finančních indikátorů. Vybrané systémy finančních ukazatelů jsou srovnávány pomocí statistických hodnot se vzorkem společností ze stejného odvětví. Model INFA MPO se používá pro širší prostorové srovnání. Všechny systémy finančních ukazatelů jsou hodnoceny samostatně. Tyto výsledky jsou pak navzájem porovnány a jsou určeny modely s nejlepšími výsledky. Dále jsou zmíněny návrhy na finanční řízení vybrané společnosti.
Evaluation of the financial situation of a company using systems of financial indicators
Keywords: finanční zdraví; systémy finančních ukazatelů; statistické metody; nejvhodněji použitelné modely; financial health; systems of financial indicators; statistics methods; most usable models