Možnosti užití ICT ve výuce biologie člověka na střední škole - Strnad, David (Jihočeská univerzita, 2022)
Integrace moderních technologií (ICT) do vzdělávacího procesu je současným celosvětovým trendem, který reflektuje rychlý vývoj těchto technologií, stejně jako potřeby současné generace. Digitální gramotnost není pouze důležitou dovedností, ale také požadavkem dnešní společnosti. Zařazení ICT do procesu učení pak nezáleží jen na materiálních požadavcích, ale především na digitálních kompetencích učitelů a žáků. Tato práce se tedy zabývá možnostmi a příležitostmi které technologie vnášejí do výuky biologie člověka na středních školách jak během prezenční, tak i distanční výuky. Kvalitativní a kvantitativní výzkum, do kterého se zapojilo 22 učitelů a 110 žáků, byl prováděn pomocí polostrukturovaných rozhovorů a dotazníkového šetření. Součástí práce je i návrh vyučovací jednotky se zařazením prvků ICT vybraného tématu z biologie člověka, jeho implementace a vyhodnocení.
The possiblilities of ICT usage in human biology lessons at secondary school
Keywords: ICT; vzdělávání; biologie člověka; gymnázium; střední škola; český vzdělávací systém; prezenční výuka; distanční výuka; ICT; education; human biology; gymnasium; secondary school; Czech education system; full-time learning; distance learning