Zaměstnanost zrakově handicapovaných - Vasilovská, Marcela (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá problematikou osob se zrakovým postižením a jejich zaměstnáváním. Práce je tvořena čtyřmi kapitolami. V první kapitole jsem charakterizovala osoby se zrakovým postižením - kdo je zrakově postižený, dobu vzniku a klasifikaci zrakového postižení. Druhá kapitola popisuje akceptaci zrakové vady podle časového hlediska, stádia vyrovnávání se s vzniklou zrakovou vadou. Dále se zabývá možnostmi sociální, pracovní rehabilitace a mapuje organizace působící v této oblasti. Vzděláváním a profesní přípravou se zabývá třetí kapitola. Čtvrtá kapitola se věnuje problematice zaměstnávání zrakově postižených, součinností státních a neziskových organizací v oblasti zaměstnávání, popisuje projekty napomáhající zrakově postiženým uplatnit se na trhu práce a současné možnosti zaměstnávání.
Employment of Visual Handicapped
Keywords: osoby se zrakovým postižením; akceptace vady; sociální a pracovní rehabilitace; vzdělávání; profesní příprava; zaměstnávání.; people with visual impairment; acceptance of handicap; social and occupational rehabilitation; education; vocational training; employment.