Podoba, změny a funkce současné rodiny - Garguláková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je zmapování situace současné rodiny. V teoretické části se zabývám definicemi rodiny podle různých zdrojů a autorů. Na definice rodiny navazuje kapitola typy rodiny, čímž je myšleno rodina funkční, problémová, dysfunkční a afuknční a také rodinu poměr úplných a neúplných rodin v České republice. Další kapitola popisuje historické změny rodiny od středověké rodiny po rodinu současnou. Teoretická část je zakončena popisem funkcí rodiny a jejich problémy a dopady na dnešní rodinu. Praktická část bakalářské práce je postavena na výzkumu pomocí dotazníků, zaměřené na rodinou situaci současných mladých lidí a budoucnost rodiny. Respondenti se pomocí dotazníkových otázek měli vyjádřit k jejich budoucnosti a ke vztahu k rodině. Výzkum proběhl v městě Klatovy u mladých lidí ve věku 12 až 20 let. Mottem bakalářské práce je: "Má rodina ještě budoucnost?"
Form, change and function moment in the family
Keywords: rodina minulost budoucnost současnost funkce rodiny; family the past future contemporaneousness functions family