Důvody zneužívání nelegálních látek v kulturistice - Drahokoupilová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma mé bakalářské práce je "Důvody zneužívání a vliv nelegálních látek v kulturistice". V dnešní době je mnoho dostupných sportovních aktivit, kterým se mohou lidé věnovat a jednou z rozšířených aktivit je právě fitness. Ve světě kulturistiky je mnoho doplňků stravy, které se dají běžně koupit na specializovaných internetových stránkách, ale také v kamenných obchodech. Ovšem běžně dostupnými látkami a doplňky stravy to nekončí. Muži, kteří se snaží o budování svalové hmoty v posilovně, užívají zakázané látky, anebo o nich alespoň slyšeli. Tyto látky se v kulturistice objevují i přes zdravotní komplikace, které při jejich užívání mohou nastat. Teoretická část práce se zabývá problematikou dopingu v kulturistice. Na začátku uvádí historický vývoj dopingu ve sport. Dále se v práci uvádí skupiny farmakologických zakázaných látek, které mají za úkol podpořit sportovce v cestě ke stanoveným cílům. Se zakázanými látkami, také souvisí zakázané metody, o kterých se práce věnuje ve čtvrté kapitole. Nicméně nejdůležitější z celé bakalářské práce je kapitola věnující se zdravotním důsledkům při užívání dopingu, na které navazuje výzkumná část zaměřující se na informovanost sportovců o dopingu a následně změny, které pociťovali při užívání zakázané látky. Základem praktické části je kvalitativní výzkum provedený kvalitativní strategii sběru dat. Cílem mého výzkumu bylo zmapovat informovanost a změny, které sportovci následkem užívání zakázaných látek pociťovali. Byly zvoleny následující výzkumné otázky: Za jakých okolností se sportovci poprvé setkali s nelegálními látkami? Za jakých okolností sportovci poprvé užili nelegální látku? Jaké znalosti o nelegálních látkách sportovci mají? Jaké změny zaznamenali sportovci po užití nelegální látky? Sběr informací proběhl pomocí nestandardizovaného, polostrukturovaného rozhovoru s muži věnující se silové sportovní aktivitě. Rozhovory byly se souhlasem respondenta nahrávány na diktafon, a poté přepsány do písemné podoby, kdy byly pomocí metody papír a tužka následně kódovány. Z vytvořených kategorii, podkategorii a kódů, byla vytvořena schémata, ze kterých vyplívají informace. Například důvod užívání zakázaných látek je zejména z důvodu budování svalové hmoty. Také schéma o nejužívanějších zakázaných látkách vypovídá o většinovém zneužívání anabolických steroidů, se kterým souvisí následné schéma, věnující se vlivům zakázaných látek na organismus. Z dat vyplívají pozorované změny pozitivní i negativní, a to z hlediska fyzického, psychického i nepatrně sociálního vnímání. Díky získaným informacím byly předem stanovené cíle řádně splněny.
Reasons abuse and the influence of illegal substances in bodybuilding
Keywords: Kulturistika; doping; zakázané látky; Body-building; doping; prohibited substances